Howdy, Stranger!

It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!


High CPU usage - Htop Showing nothing
New on LowEndTalk? Please Register and read our Community Rules.

High CPU usage - Htop Showing nothing

ahmiqahmiq Member

Hi ,
I have a problem that my VPS cpu load is showing to be very big and when i check htop/top they show nothing that any process is using alot of cpu , how can i see which process exactly is using that cpu?

i checked the error log it shows nothing much either:

130822 13:38:35 mysqld_safe mysqld from pid file /var/run/mysqld/mysqld.pid ended
130822 13:38:39 mysqld_safe Starting mysqld daemon with databases from /var/lib/mysql
130822 13:38:39 [Warning] '--skip-locking' is deprecated and will be removed in a future release. Please use '--skip-external-locking' instead.
130822 13:38:39  InnoDB: Initializing buffer pool, size = 8.0M
130822 13:38:39  InnoDB: Completed initialization of buffer pool
130822 13:38:40  InnoDB: Started; log sequence number 0 22862782
130822 13:38:42 [Note] Event Scheduler: Loaded 0 events
130822 13:38:42 [Note] /usr/libexec/mysqld: ready for connections.

Comments

  • High I/O on the Node?

  • You should run top to see if you're causing any I/O wait as this could account for the load regardless of CPU usage.

    Other than that, if this is OpenVZ, it could be an abuser on the node causing it and not you.

  • ahmiqahmiq Member
    edited August 2013

    @GetKVM_Ash said:
    You should run top to see if you're causing any I/O wait as this could account for the load regardless of CPU usage.

    Other than that, if this is OpenVZ, it could be an abuser on the node causing it and not you.

    Indeed it is a OpenVZ , so on openVZ the Load shown is not my VPS's but of all the NODE? Sorry i did not know this. I have been heck worried and been changing configuration and stuff that why my VPS has suddenly load average more then 2-3

    [[email protected] etc]# dd if=/dev/zero of=test bs=64k count=16k conv=fdatasync
    16384+0 records in
    16384+0 records out
    1073741824 bytes (1.1 GB) copied, 32.8344 s, 32.7 MB/s

    [[email protected] etc]# uptime
    14:03:57 up 1:19, 1 user, load average: 0.90, 1.06, 0.88

    Should i talk to the provider about this?

  • Not always no, but in my experience heavy load on the host node can impact what's shown inside users VPS. Usually, it should only show your load.

    Can you run "top" and tell us if there is any IOWAIT?

  • DroidzoneDroidzone Member
    edited August 2013

    @ahmiq said:
    Should i talk to the provider about this?

    if ($ISSUES) { talk; }

    C, Bash, Perl, Python, PHP, and JS hobbyist. VPS collector. Blog

  • ahmiqahmiq Member
    edited August 2013

    @GetKVM_Ash :
    Cpu(s): 2.9%us, 0.4%sy, 0.0%ni, 96.6%id, 1.6%wa, 0.0%hi, 0.0%si, 0.1%st

  • ahmiqahmiq Member
    edited August 2013

    somehow my solus was not showing the Memory and CPU usage , lets see whats going on

Sign In or Register to comment.